Chlebový kvásek vždyživý
V tomto zápisku se nebudu zabývat teorií pečení, ani recepty na chleba, to už na kváskové mapě máme, Chtěl bych se tentokrát podělit o zkušenosti s vedením žitného kvasu a jeho udržením v dobré kondici.
Když jsem si připravoval podklady pro tenhle článek, vrátil jsem se vzpomínkami zpátky do školních lavic, do hodin zbožíznalství na... View Article
Zlé droždí. Hodný kvas. Nebo snad hodné droždí? Houba a chlast? Zalepuje nás lepek? To je nějak moc otázek najednou, hele!... View Article
O tenhle text mě uháněla Klára z Kopce do knížky, ale nakonec se ukázalo, že se tam prostě nevejde. Takže jsme... View Article
Po poněkud dlouhé pauze se vracím k seriálu, který přerušil synbiotický půst — ke kváskovým polévkám z kvásku. Konec konců vrátily se mlhy, tma... View Article
Zatím co ve střední Evropě se polévky zahustily kváskem, který se jinak pěstoval pro pečení chleba, balkánci si nechají zkvasit... View Article
Pokračujeme druhým dílem kváskových polévek. Po lokálních, rakousko-uherských se vydáme o kousek dál na severovýchod, tedy do Polska a Běloruska. Jejich historie... View Article
Kde se peče kváskový chleba, tam většinou někoho napadlo zkusit zahustit nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl... View Article
Kišk či kašk je blízkovýchodní mléčně fermentovaná obilovina, která se používá buď na zahuštění omáček, anebo jako kaše. Kořeny má... View Article