Obiloviny

  • Chlebový kvásek vždyživý

    V tomto zápisku se nebudu zabývat teorií pečení, ani recepty na chleba, to už na kváskové mapě máme, Chtěl bych se tentokrát podělit o zkušenosti s vedením žitného kvasu a jeho udržením v dobré kondici.

  • Amazake

    Jak sladká je dobrota ze zcukřené rýže, tak bude možná mírně nakyslý tenhle blogový zápisek. Kancelář pro uvádění věcí na pravou míru opět zasahuje.

  • Mouka

    Když jsem si připravoval podklady pro tenhle článek, vrátil jsem se vzpomínkami zpátky do školních lavic, do hodin zbožíznalství na... View Article

  • Chvála droždí

    Zlé droždí. Hodný kvas. Nebo snad hodné droždí? Houba a chlast? Zalepuje nás lepek? To je nějak moc otázek najednou, hele!... View Article

  • Sudetský celožitný chleba

    O tenhle text mě uháněla Klára z Kopce do knížky, ale nakonec se ukázalo, že se tam prostě nevejde. Takže jsme... View Article

  • Polévky z kvásku III: balkánské – Ciorba a trahaňa

    Po poněkud dlouhé pauze se vracím k seriálu, který přerušil synbiotický půst — ke kváskovým polévkám z kvásku. Konec konců vrátily se mlhy, tma... View Article

  • Polévky z kvásku IV: teda spíše z kvasu — Rusko

    Zatím co ve střední Evropě se polévky zahustily kváskem, který se jinak pěstoval pro pečení chleba, balkánci si nechají zkvasit... View Article

  • Polévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko — Žurek a žůr

    Pokračujeme druhým dílem kváskových polévek. Po lokálních, rakousko-uherských se vydáme o kousek dál na severovýchod, tedy do Polska a Běloruska. Jejich historie... View Article

  • Polévky z kvásku I: rakousko-uherské — Kyselo, schur a keselica

    Kde se peče kváskový chleba, tam většinou někoho napadlo zkusit zahustit nějakou polévku kváskem. A ejhle, ukázalo, se že to byl... View Article

  • Kišk — fermentovaný bulgur či jiné krupky

    Kišk či kašk je blízkovýchodní mléčně fermentovaná obilovina, která se používá buď na zahuštění omáček, anebo jako kaše. Kořeny má... View Article