Ananasové kimčchi

1. ledna 2021; přečtete za 2 minuty


Mám to z internetu, dobrovolně bych to nevymyslela. A první impuls to udělat byl pocit — to je tak divné, to budu muset zkusit! 

A ono je to skvělé.

Fakt zkuste to. Nakrájejte ananas a přidejte k tomu kimčchi pastu. Zamezte přístupu a nechte to dozrát. To stačí 😀

Nu dobrá — pro ty co potřebují recept o trošku podrobněji.

suroviny na na 1,5 l nádobu:

  • 1 větší zralý ananas,
  • 2 stroužky česneku,
  • 30 g zázvoru,
  • 30 — 50 g korejských paprikových vloček,
  • 70 ml rybí či sójové omáčky,
  • svazek jarní cibulky,
  • 10 g rýžového či jiného škrobu,
  • 200 ml studené vody.

Rozmíchejte v troše studené vody škrob na kašičku, nařeďte a přiveďte k varu — míchejte dokud to nezhoustne. Škrobovou kaši dochuťte rozmixovaným česnekem a zázvorem, přidejte rybí omáčku a chilli. Samozřejmě že nemusíte dodržet poměry uvedené v receptu — prostě po menších dílech přidávejte suroviny, pokaždé to ochutnejte a vybalancujte si chuť své kimčchi pasty podle svého. 

Pak nakrájejte ananas na kostky a jarní cibulku na nudličky. Smíchejte to s pastou. Přendejte do kvasné nádoby, zamezte přístupu vzduchu a nechte stát v pokojové teplotě. Po 24 to bude uleželé, třetí, čtvrtý den to začne být nakyslé. Po týdnu to vražte do lednice a nechte tam, dokud to nesníte. Jíst to můžete hned od začátku — je to fakt výborná kombinace.

Tohle je takové decentnější kimčchi, je tam málo zeleniny produkující sirné látky, takže moc nesmrdí.

A jestli jste ještě nečetli naše ostatní články o kimčchi, tak se mrkněte sem.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



4 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *