Burčák, sangria a švestky — podzimní limonády

6. září 2015; přečtete za 3 minuty


hroznový kefír 

Slovo burčák v nadpise je poněkud zavádějící. Respektive můžete si burčák vyrobit doma — stačí mít dostatečné množství hroznového vína, vylisovat mošt a přidat kvasinky nebo nechat rozkvasit na slupkách nadivoko.

To co vám chci nabídnout je hroznový kefír a švestková limonáda.

Hroznový kefír aka kyselý burčák

suroviny na 1 litr:

Já jsem trapně koupila 100% hroznový džus — mají ho v Kauflandu. Ale pokud máte k dispozici dostatek hroznů a lis na mošt či odšťavňovač, tak z čerstvé hroznové šťávy to pochopitelně bude daleko zajímavější.

Smíchejte džus s vodním kefírem z první fermentace, nalijte do uzavíratelné lahve a nechte prokvasit. Uchovávejte v ledničce a vypijte během pár dní — nemá to dlouhou trvanlivost.

Ehm.

No dobře, ale fakt je to moc dobré, na to jak je to jednoduché. Pokud by se vám ta jednoduchá chuť omrzela, tak přidejte citronovou šťávu, jablečný mošt, kardamom se skořicí a muškátovým oříškem nebo třeba zázvor.

Švestková limonáda

Nuroviny na cca 1itr sirupu:

  • 700 g švestek
  • 500 g cukru
  • 200 ml vody
  • 100 ml citronové šťávy

Případně svazek fialové perily nebo skořice-vanilka- hřebíček. 

Rozpulte, vypeckujte, dejte do pekáče švestky a posypte je polovinou cukru. Pečte na 180 °C 30 minut, respektive dokud švestky a cukr nezačnou karamelizovat. Horké zalijte vodou, rozpusťte cukr, oškrábejte případné připečeniny a rozpusťte ještě zbylý cukr. Směs přiveďte k varu, přidejte do ní perilu nebo koření, chvilku to ještě vařte a pak nechte 24 hodin louhovat. Zceďte, ještě jednou převařte, přidejte citronovou šťávu a horké nalijte do vyvařené, uzavíratelné lahve. 

Na 1 l limonády:

  • 100 ml sirupu
  • 250 ml vodního kefíru, zázvorového startéru nebo syrovátky s troškou droždí
  • 650 ml vody

Smíchejte sirup s kefírem, dolijte vodou a v uzavíratelné lahvi nechte zkvasit cca 24 hodin při pokojové teplotě — posléze uchovávejte v chladu a vypijte do dvou, tří dnů — příliš prokvašená limonáda není žádný chuťový zázrak. Pozor při otvírání — pokud je to hodně natlakované, tak to může bouchat. 

Podzimní sangria

suroviny na 1 l

  • 600 ml těžšího červeného vína 
  • 200 ml hroznového kefíru/burčáku
  • 50 ml brandy
  • 1 hruška
  • 6 švestek
  • 1/2 jablka
  • 1/2 citronu
  • případně další ovoce, které máte po ruce — hrozny, broskve, jeřabiny atp.

Nakrájejte ovoce na malé kousky, dejte do dostatečně velké nádoby, zalijte vínem a brandy a nechte to macerovat pár hodin v lednici. Před podáváním zalijte vychlazeným kefírem či burčákem a rozlijte do skleniček.

Zuzka Ouhrabková

Blog jsem pro vás začala psát v roce 2012 z nadšení nad knihou Síla přírodní fermentace od Sandora Katze, kterou jsem i později přeložila, a od té doby už mě tato obskurní záliba v oprašování mikroorganismů nepustila.

Profesionálně se věnuji práci na projektu Paměť národa pro neziskovku Post Bellum.

Umím vymyslet kvašenou recepturu či vám poradit co kvasit ve vaší kavárně/bistru/nálevně. Fakt mi jdou nejrůznější rešerše Pro veřejnost pořádám i praktické workshopy, v případě zájmu mi prosím pište na e‑mail.



3 komentáře

  • Kristyna

    Dobrý den,
    jak dlouho asi ten švestkový sirup v ledničce vydrží? Děkuji.

    • Sirupy v lednici vydrží v lednici celkem spolehlivě asi 6 měsíců, záleží na čistotě lahve, čistotě přípravy, koncentraci cukru a kyselosti. Při troše štěstí může sirup vydržet nekonečně dlouho.

  • Anonymní

    Já už se těším až budu moct zfermentovat švestky. Koupila jsme si na to takový fermentovač kuvings, tak jsem na to zvědavá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *