Mýty a bludy 101: Co všechno se ve střevech neděje
26. března 2018; přečtete za 14 minutUž dlouho slibuju, že se pustím do nějaké popularizace fyziologie spojené s lidskou mikrobiotou. Než tedy začnu s poučnými texty, dostanu ze sebe nejprve všechnu tu frustraci způsobenou lidmi, kteří kážou „zdravá střeva“ a nenamáhají se oprášit si znalosti z biologie.
Kdo se do takové situace nechce dostat a nechce se mu číst učebnice, tak sáhne po skvěle napsané knize mladé německé lékařky Giulie Enders Střevo není tabu.
Vážně to chce číst knihy — nestačí článek na internetu ani TEDxové video, jakkoliv už je skvělé. Pokud chcete mít nějaký základní rozsah znalostí, tak prostě potřebujete dlouhé texty, protože realita není jednoduchá, aby šla zredukovat na jedno ublognutí.
Tip: většinu zde použitých termínů najdete v našem krátkém slovníku na stránce Základní pojmy.
1. Ve střevě se nic neukládá
Střeva na to nejsou zařízena. Je to trubka, kterou prochází rozmělněná hmota potravy a postupně se rozpadá na základní nutriční prvky za pomoci enzymů a také naší mikrobioty. V traktu se zahušťuje, vstřebává a nakonec zbytky vyloučíme. Pak je chvíli pauza, po které následuje zase další várka potravy. Myslím, že tobogán je vcelku přijatelná analogie. Pokud z nějakého důvodu nastane nějaký problém — nejčastěji zácpa — tak si toho velmi rychle všimnete, protože to bolí. Pokud nastávají závažnější komplikace, jako neprůchodnost střevní, tak jde vyloženě o hodiny, během kterých se potřebujete dostat chirurgovi na stůl.
Zpracovávaný materiál se ani nemá moc jak v traktu zachytit — v tenkém střevě, kde jsou viditelné klky, je ona rozmělněná potrava ještě dosti řídká, tlusté střevo je pak už zase na vnitřní stěně hladké. Ostatně do tenkého střeva se žádným klystýrem nedostanete. Aspoň tedy doufám, že nejste tak „šikovní“.
Zarputilí očišťovači zanesených střev mohou argumentovat tím, že když hladoví, začne z nich po nějaké době něco odcházet, i když nic nejedli. Jde o odumřelé (vyhladovělé) části mikrobioty a případně střevní sliznice — buňky epitelu se obnovují každé tři dny, takže to už dá docela slušné množství hmoty, které je při normálním fungování prostě součástí stolice. Těch mikrobů je ve střevech až na dva kilogramy živé váhy a sliznice, která se obnovuje, má plochu přes 300 čtverečních metrů, takže pokud se samočistící střevo nemůže zbavovat odumřelé hmoty normálně, tak holt počká, až se nastřádá dostatečné množství odpadního materiálu na spuštění vyměšovacího procesu. A část těch obrázků z internetu je prostý podvod. To se tak na internetu stává.
Kdo mi nevěří, najde si na youtube videa z kolonoskopií a bude dlouze meditovat, proč nevidí žádné usazeniny. Jde o reálná videa ze zdravotnických zařízení, nikoliv očišťovačské animace.
2 . Ve střevech nic nehnije
Hnilobný proces je něco, co se děje mrtvým tkáním po několika dnech a za přístupu vzduchu. Ve střevech na to není ani čas, ani ten vzduch. Leda bychom se bavili o procesu v mrtvole nebo rozvinuté nekróze při nějaké té střevní neprůchodnosti. Ale v takovém případě bude z dotyčného stejně mrtvola dost rychle.
Hnití způsobují nitrifikačí bakterie, které rozkládají bílkoviny na prvočinitele. Ty naleznete třeba v půdě, ve stojatých vodách nebo v kanálech. Nikoliv v lidském střevě, kde je navíc anaerobní prostředí. Podobné procesy umí využívat třeba žížaly, proto jsou tak skvělé při výrobě kompostu. Ale ani žížaly nehnijí uvnitř zaživa.
Mikrobiota při trávení sice produkuje třeba oxid dusnatý jako metabolit, který je metabolitem i při hnilobných procesech, ale v tomto případě jde o důležitý prvek potřebný třeba k relaxaci hladkého svalstva. Ostatně kulturisté ho zkouší suplementovat tím, že dodají do trávicího traktu více aminokyseliny. Jenže ono to tak úplně nefunguje. To se holt potravinovým doplňkům stává. Dost často… Popisy pokusů s výsledky zde.
Nitrifikační bakterie ve střevech živých lidí nenajdete. Najdete tam jiný typ, který bývá řazen k hnilobným bakteriím: clostridie. Ti znalejší se teď vyděsí — jak jako clostridie ve střevech? Vždyť to je strašlivácký patogen. Inu, jak která…
Ona klíčová všudypřítomná bakterie, která zapříčiní shnití jablka, je sice z tohoto rodu (Clostridium perfrigens), ale je přísně aerobní. Takže pokud jablka zavakuujete, výrazně prodloužíte jejich trvanlivost a Clostridium perfrigens ve střevech prostě nepřežije. Tam bydlí úplně jiné druhy clostridií, které jdou použít i přímo jako probiotika. Představujte si to třeba na příkladu hub: muchomůrka růžovka, muchomůrka červená a muchomůrka zelená. Furt to jsou muchomůrky jednoho rodu, ale rostou jinde a mají úplně jiné účinky na člověka.
Výjimkou potvrzující pravidlo je rozvinutá clostridiální kolitida, kterou způsobuje Clostridium difficile, a při které dochází k poškozením střevní tkáně a o hnití střevního obsahu už se asi mluvit dá. Jenže do takové fáze se dostanete jedině pokud máte radikálně narušenou běžnou mikroflóru (nejčastěji po intenzivní léčbě antibiotiky např. po operaci břicha) a zároveň léky proti průjmu zpomalujete střevní pohyb a tak umožňujete clostridiu příjemné ubytování. A opět — není to nic, čemu by pomohlo pít více kefíru, ale jde o život ohrožující stav.
Podobně je to i s bakteriemi rodu Bacillus — potřebují vzduch a nesnáší kyselé prostředí. Ale třeba Bacillus subtilis subsp. natto dělá pochoutku natto — velmi probiotickou potravinu, kterou jsem ochotná prohlásit za lahodně shnilou soju. Ani každodenním pojídáním natta vám však nic ve střevech hnít nezačne.
Shnít vám může špatně ošetřená zelenina v kvašáku, pokud si nedáte pozor s minimalizací přístupu vzduchu, hnít vám začne třeba maso, které nedáte do řádně vychlazené ledničky, hnilobou v bachoru mohou být postiženy krávy, pokud jsou špatně krmené. Ale jaksi tam je ten proces přežvýkání, daleko delšího trávení a především zcela odlišné mikrobioty přežvýkavce a člověka.
Teoreticky může zahnívat nějaká nekrotická tkáň neošetřené rány — ale to už je opět něco, co je život ohrožující stav vyžadující okamžitou lékařskou pomoc.
Sečteno a podtrženo: je mi líto, ale maso ani mléčné produkty vám v břiše prostě nehnijí. Nemají na to ani čas, ani hnilobné bakterie, které by to za těch pár hodin průchodu potravy trávicím traktem stihly.
3. Střeva vám neplesniví a nejsou prolezlá kvasinkami
Pokud netrpíte zrovna akutním selháním imunitního systém v rozsahu AIDS nebo špatně snášené imunosprese po transplantaci, tak případné mykózy či kandidózy jsou záležitostí periferií lidského těla — kůže, pohlavních orgánů, úst. Řešit se musí především lokálně.
To, co jíte nebo nejíte, je ovlivňuje jen velmi nepřímo skrze nespecifický imunitní systém.
Dozrálý ekosystém střevní mikrobioty velmi důsledně chrání před tím, aby se případné spory plísní z potravy pomnožily (navíc tedy potřebují většinou kyslík a ten tam prostě není). Stejně tak zabraňují kvasinkám v tom, aby ovládly jejich území. On tam probíhá dost ostrý boj o zdroje.
Periferie jsou na narušení rovnováhy daleko citlivější, a proto se může stát, že se tamní mikrobiota nezvládne ubránit. Ať už za to může třeba přílišné užívání dezinfekčních přípravků, nevhodná kosmetika, neprodyšné boty, prádlo z umělých vláken nebo těsné kalhoty.
Zrovna u těch vaginálních mykóz je to moc pěkný příklad dedukce založené na špatném porozumění biologii. Před 2. sv. válkou, kdy kalhoty nebyly běžnou součástí dámské garderoby, natož kalhoty upnuté a už vůbec ne špatně prodyšné spodní prádlo z umělých vláken, se vaginální mykoze říkalo nemoc diabetiček. Protože to byly prakticky jediné pacientky, které touto obtíží trpěly. A diabetičky přece mají vysoký krevní cukr, no ne? Zkratkovité myšlení a selským rozum selhává.
Diabetici sice vysoký krevní cukr mají, ale cukrovka je systémové onemocnění a odnášejí ho zejména periferní tkáně — třeba tím, že se špatně brání mykozám. Je zde spojení s častou hyperglykémií a mykozami v ústech či genitáliích, ale časté hyperglykémie znamenají neléčenou cukrovku a tedy obecně horší zdravotní stav. Navíc pokud nemáte diabetes, tak se do hyperglykémie nedostanete, i kdybyste týden seděli v cukrárně.
„Ale Candida albicans je přeci kvasinka a kvasinka, která dělá víno, žere cukr, takže když se někde pomnoží candida, tak je to kvůli cukru!“ volá mistr v aplikaci selského rozumu.
No sice to oboje jsou kvasinky, ale to je tak všechno. Candida nepotřebuje glukózu, je to šikovný a přizpůsobivý tvor a umí se nakrmit sacharidy, tuky i bílkovinami. Navíc poševní tekutiny sice mají nějakou hladinu glukózy, ale ta je stabilní a nezávislá na inzulinovém hospodářství a stravě a je stejná u žen s mykózami i bez. Jakkoliv mohou být chronické mykózy problematické na zaléčení, tak vylučovat všechny sacharidy z potravy je povětšinou zbytečné. Snížit příjem sladkostí a jiných jednoduchých škrobů (tvoříli hlavní část vaší stravy) pochopitelně spíš prospěje čemukoliv, ale vyloženě nízkosacharidová dieta spíš nebude mít přímý efekt.
Do rad jak léčit mykózy se pouštět nebudu, u těch chronických je klíčové nechat si udělat na gynekologii kultivace, léčit to specificky a postupovat podle pokynů lékaře.
4. Střevo nepotřebuje čistit
Je docela dobře možné, že nepříliš vhodný životní styl nebo nějaká choroba způsobují, že střeva nefungují tak jak mají. Ale toto nenapraví žádná očistná kůra, ale identifikace příčiny a její odstranění. Naopak je výrazně riskantní experimentovat s podezřelými kůrami a technikami na střevech, která jsou v době onemocnění zranitelnější než obykle.
Nesmyslné „očisty“ z ranku Mančingová s náhlou přemírou vlákniny mohou dost ošklivě zkomplikovat i obyčejný dráždivý tračník, natož nediagnostikované zánětlivé poruchy střev.
Namleté minerály nebo jíl projdou a neuškodí. Tedy zahustí stolici a v nejhorším případě zhorší absorpci toho, co sníte společně s nimi.
Klystýry všeho druhu narušují mikroflóru tlustého střeva a docela dobře mohou vést k elektrolytickému rozvratu, o případné ředěné bazénové chemii snad raději ani nemluvit (nekapslovaná se do střev vůbec nedostane, jen popálí jícen a zredukuje se v žaludku, kapslovaná leptá sliznici tenkého střeva).
Lidský organismus je autonomně fungující jednotka, není potřeba se trápit tím, že by nezvládal své základní funkce. V okamžiku, kdy ty funkce zvládat přestane, tak buď umíráte, anebo vás vezou na ARO. A v takovém vážně nepomůže sebelepší očistná kůra.
Pozn. korektora — ajťáka: don’t touch running system.
5. Střevům nemusíte dodávat probiotika
Jakkoliv to vypadá, že si řežu větev pod vlastním blogem, tak ne — pro zdravá a plně fungující střeva nemusíte dodávat probiotika. Ani jako pilulky, ani jako kvašené potraviny.
Daleko důležitější je totiž krmit vaše stávající břišní osazenstvo dostatečným množstvím vlákniny a dostatečně pestrými druhy vlákniny. Takže jen suplementovat třeba spirulinu je takový milý bonus, ale vážně to nenahradí pestrou stravu a nevykoupí vaši sekanou se ševcovským salátem k obědu.
Základní set ekosystému máme v sobě a je vcelku dost stabilní. Složení ekosystému v našich střevech se mění zejména složením stravy, ale pokud se člověk nepodrobí nějaké opravdu masivní a dlouhodobé léčbě brutálně širokospektrálními antibiotiky, tak se i po delším hladovění nebo velmi jednostranné výživě umí zpátky zregenerovat, pokud tedy dostane „nažrat“ dostatečného množství dostatečně různorodé vlákniny. Je docela dobře možné, že startér pro tento set se schovává ve slepém střevě.
Probiotika umí částečně složení regulovat, ale vláknina je prostě důležitější. Ovšem pozor — platí to pro běžného a víceméně zdravého člověka. Přidávat snadno fermentovatelnou vlákninu třeba k dráždivému tračníku je hodně blbý nápad, o chronických zánětech trávicího traktu (crohn nebo ulcerózní kolitida) ani nemluvě. Podrobnosti podložené patřičnými výzkumy jsou třeba v knížce Zdravá střeva manželů Sonnenburgových (nezaměnit za očišťovačský blábol jiného autora vydaný v češtině u jiného nakladatelství). Mikrobiota je bohužel nové lákadlo šarlatánů propagujících odkyselení, detox a klystýrové kůry dohromady.
Neexistuje žádné univerzální řešení a rada či kůra, kterou před vámi zlé farmafirmy tají, a která vám navrátí dokonalé zdraví. Je mi líto.
Panacea — lék na všechno — je sice velmi dávná fantazie léčitelů všeho druhu, ale na důkazech postavená medicína ví, že v rámci naší reality nic takového neexistuje. Tím neříkám, že nemáte kvasit a kvašené jíst. Může to přispět k dobrým věcem. Ale rozhodně to není samospásné a rozhodně je možné být zdravý i bez čehokoliv kvašeného či probiotik v tabletkách.
6. Střeva nemusíte zbavovat toxinů
Tohle je nesmírně stará představa — protože s ní přišli již staří Egypťané. V té době a s tehdejšími znalostmi ostatně dávala smysl — kdo byl zraněn tak, že byla zasažena střeva, umíral vlastně automaticky. Takže těžko se znalostmi doby bronzové považovat střevní obsah za něco, co není jen zlé a nebezpečné.
Jenže teď jsme jaksi o pár tisíc let lidského poznání dál, že.
Velký návrat slavily podobné teorie v druhé půlce 19. století, když se medicína konečně uvolila vzít na vědomí mikrobiologii. Kromě toho, že se lidé naučili takovým věcem, jako je dezinfekce, tak se najednou začala mikrobiální říše vnímat zejména z pozice patogenů a při objevu faktu, že ve střevech jsou nějaká dvě kila mikrobů, byla s nelibostí představena špína, nebezpečí a jiné strašlivácké věci, které se tam někde dole a ve tmě dějí.
Základy byly vyvráceny už ve 20. let s dalším rozvojem mikrobiologie, ale pořád se udržely mezi očišťovači všeho druhu. V současné době zjišťujeme, že mikrobové jsou základem našeho přežití a těch, kteří dokáží využít narušenou rovnováhu našeho těla a rozjet nějakou chorobu, je vlastně jen minimum z těch druhů, které zajišťují chod planety. Podrobnosti třeba v knize Ed Yonga Obsahuji davy.
V rámci trávicího procesu mohou vznikat látky jako je třeba metan, který tedy střeva vyloučí, nebo již zmíněný amoniak, který povětšinou zase zmetabolizuje jiný mikrob, který na tento metabolit čeká. Je-li amoniaku vlivem dlouhodobě nevhodné stravy víc a proniká i do krevního řečiště, tak ho při nejbližší příležitosti zmetabolizují játra. Pokud jsme tak nějak průměrně zdraví, tak se detoxikujeme sami — máme na to skvěle zařízený organismus. Ten umí zpracovat i většinu potenciálně toxických látek a jejich metabolitů z vnějšku. A to prosím pěkně sám od sebe — měl na to miliony let, aby se to naučil a umí to dost dobře. Netřeba mu pomáhat detoxikací.
Pokud věříte, že jste prohnilí, nečistí, musíte se očistit a rituálně trestat za spáchané hříchy, vřele doporučuji toto řešit buď v psychoterapii, s kněžkou oblíbené víry nebo s právníkem. Nejefektivnější bývá kombinovat to dohromady. Nemusíte ale kvůli tomu cpát peníze, čas a vlastní zdraví do náruče šarlatánům.
Jakmile někdo začne s detoxem, usazeninami, hnitím a podobně, tak máte při zdravém a kritickém úsudku na výběr dvě logická východiska: buď dotyčný nerozumí fyziologii lidského těla a pak by skutečně neměl radit jak najít zdraví, anebo (v tom horším případě) ví, jaké nesmysly hlásá, ale prostě chce využít lidí bez znalosti biologie a napakovat se na nich. Ať už ve formě peněz nebo třeba jen pozornosti. Je tedy ukázkovým šarlatánem.
Ostatně o tom, že detox je idioce, psali i v Oněnce, takže se snad tato skutečnost stane běžnou znalostí.
Jinak povedený text o „toxinech“ najdete třeba tady v angličtině.
Pro zdravější střeva běžně zdravému člověku stačí jíst dostatek různorodé vlákniny, trochu se hýbat, dobře spát a umět kompenzovat stres. Je to strašně nudné, blbě se to prodává a říká vám to váš lékař při každé preventivní prohlídce. Zázračná kúra, bizarní dieta, supertajná bylinka ze vzdáleného pralesa či lehce bolestivá procedura je holt marketingově lepší.
59 komentářů
Vynikajúce spracované, brilantné, ale ostáva len dúfať, že toto nebudú čítať všetci gurovia očisťovania, minaralovovania, tabletkového prečisťovania ap. pretože zničíš jeden priemysel — nezdravého „zdravia“. Ďakujem vždy rád čítam.
Ále, podložené informace neměli sílu zničit obchod se zázračným zdravím ani v době předinternetové, kdy je občas lidi brali vážně.
Snaha najít nějakou rituální zkratku a iluzi pocitu kontroly je prostě mnohem lépe stravitelná, než „hele jako jezte víc vlákniny a nečekejte zázraky“.
ostatně potulný prodavač kořínků na potenci a mastí na pleš je nejpozdějdi druhé nejstarší povolání na světě 😉
jinak pochopitelně děkuju za pochvalu.
Dobrý večer ,
děkuji za článek , se zájmem jsem si pročetla.
Mám dilema , co jíst či nejíst , když jsem celkem po 2 operacích tenkého střeva ( poslední operace byla o velkých srůstech v tenkém střevu a zauzlení). Celozrnné výrobky nesmím , s vlákninou je to sporadické. Z doplňků užívám jen ty lactobacily , jinak nic dalšího . Vše další se snažím získávat z přirozené stravy, ale i tu mám od lékařů dietní a hlavně ve výběru omezenou. Takže je spousta potravin , které mi lékaři nedoporučují. Sladké nejím , z mléčných výrobků pouze tu a tam jogurty typu Hollandia nebo kyšku. Maso velmi omezeně a když už , tak rybí. Z dalšího výběru brambory , těstoviny, pohanku , kuskus, bulgur, jáhly . Bohužel , když už pečivo , tak zvládnu strávit pouze to z bílé mouky. Nikde jsem doposud neobjevila žádnou příručku či rady , jak zůstat pokud možno zdravá i do budoucna. Dle tvrzení lékařů není žádná rada , jak předcházet potížím s tenkým střevem i do budoucna. Pořád ještě nemám vyhráno… Zdravím Vás a děkuji Vám za případnou radu.
omlouvám se, ale v žádném případě se nepustím do výživových doporučení po itnernetu. Ale asi bych zkusila najít nutričního terapeuta/terapeutku — tedy někoho kdo to vystudoval na lékařské fakultě a rozumí léčebné dietologii — třeba ve fakutlních nemocnicích takové pozice bývají.
Obecně tenké střevo pracuje více pomocí vlastních sil — enzymy a spol, než pomocí mikrobů, naopak pokud se tam pomnoží, tak to vede k problémům.
Při potížích co popisujete bych nevidím důvod proč chybějící mikroživiny nesuplementovat — ale opět — co a jak suplementovat bych řešila s nutričním terapeutem nad výsledky krevního rozboru.
držím palce, ať se podaří najít nějakou stabilní pozici.
Dobrá přednáška o střevech od Barbary O´Neill, pokud mluvíte anglicky. https://www.youtube.com/watch?v=rxbb_AELw_M
Dobrý den. Já měla před 28 lety operaci tenkého střeva, brali mi 0,5 m. Od té doby mám úporné průjmy a to až 10 x za den, 27 let. Na neustálé naléhání jsem se , ale od lékařů dozvěděla “ to je normální vždyť máš kratší střevo“ a tak jsem se vyšťavovala dál. Můj zdravotní stav se stále horšil napříč všemi směry. Před rokem a půl jsem objevila dietu SCD-speciální carbohydrátovou dietu o které píše ve své knize Elaine Gottschall.
Zaplať pánbůh, že taková dieta je na světě. Po 1,5 měsíci na dietě nemám alergii (měla jsem ho 20 let, pyl, roztoči…), po 8‑mi měsících nemám astma (15 let) a lepší se mi štítná žláza. Také už v kabelce nenosím náhradní spodní prádlo a toaletní papír. Střeva ještě nejsou vyléčená úplně, ale já už mám prázdniny.
Bravo! Neskutečně jsem si na Vašem textu pochutnal!
Děkuji za přehledný článek, který má hlavu a patu a hlavně smysl. Ráda ho budu sdílet. K těm kvašeným potravinám: mám ráda kimchi, kamarád vyrábí vegetariánské (bez rybí omáčky). Natto jsem zkusila jednou, okamžitě letělo do koše.
Zdravím Zuzko, Vaše články čtu už dlouho a sám dost věcí fermentuji 🙂
Byť s Vámi u spousty řečeného šarlatánství souhlasím, zajímalo by mě, z čeho pramení ta frustrace? Že na tom někdo má byznys nebo se prodávají „drahá řešení/služby“ nebo že někdo vůbec „věří“ očistám jako takovým?
Nevím, jestli jste někdy absolvovala shanka prakshalanu nebo jinou očistu? Pokud ano, byla byste asi první co znám, kdo se poté necítil lépe než před tím. Mnoha lidem se vyčistí pleť, odezní kožní problémy, (dokonce zlepší i psychiku/emoce, ale to už bych si možná dovolil moc) atp. a to díky přímé spojitosti právě s očistou trávicího traktu. Nakonec i přirozená defekace má podobné přínosy, jen v případě očisty je to mnohem koncentrovanější proces.
Ať si samozřejmě každý (ne)dělá co chce, ale kategoricky odmítat očisty je podle mě krátkozraké. Znám řadu lidí včetně sebe, kterým to opravdu pomáhá a výrazným způsobem zdravotní stav… Jedna věc jsou „vědecká fakta“ a druhá vlastní zkušenosti.
Frustrace k tomuhle textu pramení z konkrétní přednášky konkrétních absolventek vysokoškolského oboru výživa.
Obecná frustrace pramení z toho, že jsou lidi líní používat mozek, když už ho mají.
To že se cítíte dobře po očistě jen potvzruje to, že jde především o rituální záležitost, a nebo taky to o čem mluvil Freud, když psal o anální fixaci.
Podrobně ve starším článku https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/jarni-ne-ocista.html
Něčí pocity a konkrétní biologie nebývají moc spojené nádoby.
Argument zkušeností proti faktuům je základ jakéhokoliv šarlatánství, základní argumentační klam.
ostatně kamarád právě po shanka prakshalaně do tří dnů skončil na ARU se zánětem slepého střeva.
jinak jaksi v autentičtějších jógových systémech se shanka prakshalana používá jako rituálně-spirituální cvičení. Pak je to v pořádku.
V okamžiku kdy ji někdo začne používat jako hygienický nástroj pro běžný život, nebo tvrdí, že tím něco vyléčí a ještě to zkouší obalit nějakými kecy o toxinech, střevech, vylučování tak znásilňuje jako onu jógovou tradici, tak jazyk vědy.
Dobrý den,
zmiňovaný proces jsem si párkrát vyzkoušela právě kvůli kožním problémům, ale nic se tím nevyřešilo. Člověku úplné vyprázdnění určitě odlehčí, ale otázkou je, jestli zbytečně nedá vale taky střevním potvůrkám. To je pro mě (laika) příjemnější si jednou za čas, když se cítím nepříjemně a přetížená, dát jednodenní hladovku a hned je mi líp — cítím se lehčí, mám víc energie, vyprazdňování jde lehce, prostě jsem „pročištěná“. A když se mi nechce vydržet celý den, tak si prostě to jídlo dám a nestresuju se tím, že nemůžu a porušuju nějaký „půst“. Poslouchám tělo místo toho, abych se trápila nepříjemnými (přestože na čas ulevujícími) procedurami. Jak píše Zuzka, chce to pohyb, spánek, přijít na to, jak zvládat stres, jíst nějak rozumně kvalitně a za sebe bych přidala ještě v rozumném množství (to u mě dělá ve vztahu k trávení divy).
Budiž je vám tato námaha a úsilí věnované sepsání článku mnohonásobně v dobrém vráceno zpět!!! Kdyby se to náhodou neprojevilo v tomhle světě a této dimenzi (ale ono se to stejně projeví), tak za to přinejmenším alespoň v těch jemnohmotných sférách právě získáváte nějaký éterický metál a nebo možná i svatozář 🙂 Děkuji! Natálie
..a co očista jater? díky
Domnívám se, že z článku dostatečně srozumitelně vyplývá, že v těle není potřeba vnitřně očišťovat vůbec nic. Ani uši, ani střeva, ani pečeň, ani vagínu. Tělo je mnohem sofistikovaněji a chytřeji sestavené, než si dovedou řadoví občané bez lékařského vzdělání představit a zmonitorovat (natož se pak se podle toho explicitně a nějak správně zachovat). Don’t touch running system.
Když máte podezření na dysfunkci jater, poraďte se specialistou na játra po jaterních krevních testech, ne s očišťovačem, který vás bude přesvědčovat, že na to pomůže olivový olej s citronovou šťávou. Zpravidla se stačí v životosprávě nechovat jako popelnice s třeskutě legrační průpovídkou „na něco se stejně umřít musí“.
Takový ten nesmysl s olejem je jednoznačný podvod a pro případný žlučník co se ještě nezanítil, ale jsou v něm žlučníkové kameny, je to vyložené riziko.
Žádné žlučové kameny se přitom nevylučují. To co z lidí vychází je zmýdlovatělý ten olej, který se dostane do dvanácterníku do kontaktu se silně zásaditými šťávami, které neutralizují extrémně kyselé žaludeční šťávy.
http://plantbasedu.com/the-liver-and-gallbladder-flush-is-dangerous-and-a-scam/
https://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html
A jaký je váš názor na krátkodobé půsty?
Ten článek je naprosto zavádějící, škodlivý — budí dojem: “ na jakoukoli očistu se vykašli, protože si uškodíš“ Není to pravda. Například je více případů, že po 40ti denním půstu si vyléčili rakovinu ve 4 stadiu. Kamera ve střevech nevidí vše a to už i proto, že je před kolono uměle vyvoláván průjem. Už i Ježíš si dělal klystýry, je to ve starých spisech, pátral jsem loni po tom na webu. A také se 40 dní postil, to je i v Bibli
Komentář o Bibli a Ježíškovi je buď trololo nebo výukový případ tmářství a argumentačního faulování. O existenci mikrobů, nutričních významů potravin a pokročilé biochemii nevědělo lidstvo ani 1800 let po Ježíšovi, obyvatelé zeměkoule umírali běžně ve čtyřiceti a my bychom se měli řídit jejich návyky.
Jakákoliv preventivní opatření plynoucí z doporučení dojmologů nebo radílků „mnětopomohlo“ nebo „pomáhalo to našim předkům ve středověku“ jsou beze zbytku irelevantní, protože nejsou postavená na znalosti fyziologie a metabolismu, nýbrž na představách, přáních a nebezpečném selském rozumu.
Kdo se ke svému tělu nechová jako k popelnici a nemá genetické predispozice k chronickým onemocněním, nepotřebuje očistu ani ve formě hladovek. S běžným úklidem si tělo umí poradit za běžného provozu (a ani o tom běžný Franta uživatel neví).
biblický klistýr — jé. Sem s odkazem, kde se to v bibli píše!
Proti spirituálnímu půstu nepíšu vůbec nic. Píšu proti šarlatánům, kteří znásilňují jazyk biologie a klamou lidi za účelem vlastního zisku.
Pokud ovšem na čistá střeva stačí troška rychlejšího vylučování, tak stačí dát si trošku víc tuku, ono vás to prožene a nemusíte se trápit s klystýrama ne?
Jestli vám stimulace rekta a pocit čistoty dělá dobře, tak je to pochopitelně vaše věc, ačkoliv si tím narušujete mikrofloru tlustého střeva, pokud tam té vody, nebo kdoví čeho lejete moc a často, ale to je věc každého soudruha, čím si dělá dobře.
Ale kruník pokud chcete mluvit o zdravotních účincích a používat k tomu přírodovědné pojmy, tak dodržujte pravidla.
Jo a sem s citací kde Ježíš dělá klystýry!
jinak k těm krátkodobým půstům — pokud je držíte z důvodů očisty od nějakých toxinů, plísní, usazenit, whatever- tak to nedělají, protože nic takového se ve vás neděje.
pokud je držíte ze spirituálních či psychologických důvodů, tak to je pochopitelně čistě vaše věc a není nejmenší důvod to nedělat. Krátkodobému hladovění je tělo evolučně přizpůsobené.
Podle všeho krátkodobé omezování příjmu stravy může mít zajímavý efekt na organismus a pokud vám to dělá dobře, tak vám to dělá dobře. Jen to prostě neočišťuje. Problematické je to u žen, kterým to může narušovat hormonální cykly.
Tak s tímto si dovolím nesouhlasit. Kdo si například přečetl knihy Jiřího Cingroše anebo fenoména Malachova, tak Malachov má svá tvrzení podložená výsledky na mnoha tisících pacientech, kdy doslova v určitých případech klystýry zachraňují životy. Malachov ve svých knihách uvádí řadu zkušeností s těmito pacienty a oni sami přispívají, jak se cítili před očistou a po ní. Cituji, strana 179:
„Zácpy, hlísty, ztráta chuti a bolesti hlavy. Se slovy vděku za mnou přišel sedmdesátiletý muž (absolvent vysoké vojenské školy) a vyprávěl, že trpěl výše uvedenými neduhy. Když si přečetl mou práci o urinoterapii, dal si asi tři malé klystýry převařené uriny (tedy na 1/4 původního obsahu). To, co se s ním začalo dít, jej velice překvapilo. Doslova okamžitě z něj vyšlo několik velikých hlístů připomínajících ledek a chomáče slizu podobající se medúze. Poté střevo začalo pracovat samo, dostal chuť k jídlu, bolesti hlavy, jež ho léta trápily, vymizely„
Ale o tom je zbytečné psát, to si musí každý ty jeho knihy pročíst a případně si projít sám (jako já osobně) , ale především se musí řídit návody. V jednom má autorka Zuzka pravdu, že ne pro každého jsou klystýry vhodné, s tím se dá souhlasit.
Ano, může se poškodit mikroflora, ale ne výplachy převařenou vodou při cca 41 st. Mnohem více anitibiotiky! A s např. kávovými klystýry jsou dobré zkušenosti. A vhodné jsou pro ty, co mají těžké zdravotní potíže a v důsledku špatné průchodnosti střev už nemají jinou volbu, o čemž psal Malachov. Uvádí tam příběh muže kolem 80ky, kterému klystýry zachránily život. Doporučení- přečtěte si Malachova
A že probiotika jsou k ničemu, je už holý nesmyl paní Zuzko. Je veřejné tajemství, že řada lidí má v určité části střev zánět, někdy velkou část života. Osídlení užitečnými bakteriemi může průběh zánětu velmi mírnit.
V jedné části autorka Zuzka hnití ve střevech připouští: „Výjimkou potvrzující pravidlo je rozvinutá clostridiální kolitida, kterou způsobuje Clostridium difficile, a při které dochází k poškozením střevní tkáně a o hnití střevního obsahu už se asi mluvit dá. Jenže do takové fáze se dostanete jedině pokud máte radikálně narušenou běžnou mikroflóru (nejčastěji po intenzivní léčbě antibiotiky např. po operaci břicha) a zároveň léky proti průjmu zpomalujete střevní pohyb a tak umožňujete clostridiu příjemné ubytování. “
Nejen můj názor: narušenou mikrofloru má dnes řada lidí, protože často papá ATB a jíme velmi nezdravě. ATB jsou mnohem horší, než klystýry.
Doporučení paní Zuzaně: přečtěte si Malachova titul DOKONALÁ OČISTA TĚLA OČISTA KARMY, MYSLI A FYZICKÉHO TĚLA. Autorova učebnice Genadij Petrovič Malachov 1996. A pokud nevěříte ani jemu, který je v celém světě pojmem, tak tu máte Tombaka a další.
ZÁVĚR: paní Zuzko, nepište zavádějící články, budí dojem, že pracujete pro farmacii.
Buď jste článek četl nepozorně, anebo jste nepochopil jeho poslání, které v destilované podobě zní: běžně zchátralý jedinec netrpící chronickým či život ohrožujícím onemocněním nepotřebuje žádnou preventivní očistu, utrácet své peníze za chlorelu a probiotika a věnovat svůj drahocenný čas a pozornost ezoblogům.
Předkládáte z knih citáty o záchraně života pacientů, ale dosti zbytečně, o tomto tématu článek vůbec nepojednává. Totéž platí o probiotikách: je zbytečné je suplementovat, pokud člověku nic není, všechno si přijme z potravy a vyselektuje svým sofistikovaným trávicím traktem.
Člověku bez onemocnění stačí jediné: nejíst jako Američan a vrátit se ke kvalitním potravinám s dostatkem vlákniny, bílkovin, olejů a kvalitních nerafinovaných sacharidů. Plánovaných očist netřeba.
Děkuju za potvrzení že se šarlatání a nebo lidi co nerozumí biologii houfujou a pak tedy taky za potvrzení že jde o anální fixaci a její narušení probudí velmi mocné egoobranné mechanismy — více zde https://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/jarni-ne-ocista.html
Malachov s Cingrošem je učebnicoví šaraltáni. Cingroš má alespoň zajímavý osobní příběh ve spojení s tajnými službami. Ale to nemění na tom, že to co píšou jsou bludy.
Tedy někdo kdo znásilňuje jazyk medicíny a biologie, aby hlásal nesmysly. Takhle to prostě nefunguje.
Obyčejná ATB vám mikrobiotu nezničí tak, aby se pomnožila clostridie diff. Prostě ne. Na to potřebujete hodně silná širokospektrá atb, kterými se prostě šetří a dostanete je pratkicky jedině při hospitalizaci v nemocnici. Vy sice máte dojmy, ale máte dojmy na základě neporozimění pricnipu a nedostatku informací. Pokud se dovzděláte ‑změníte názor. Pak je to v pořádku. Pokud nadále budete hlásat takovéhle věcné hlouposti, protože to prostě lépe zní, než nudná a trapná realita, tak se stáváte šarlatánem.
a nebo prostě nepoužívejte termíny z oboru, kterému nechcete rozumět. Klidně si pište že nalít vodu do zadku aktiviuje energii bží a ta způsobí osvícení. Pak nebudu namítat ani popel, tedy kromě toho narušení mikrobioty, pokud to budete dělat moc často a rizika elektrolytického rozvratu, pokud to budete dělat s příliš velkým objemem tekutiny.
Pokud se chcete naučit korektně používat jazyk biologie, tak tyhle on-line kurzy jsou docela užitečné.
https://www.coursera.org/learn/science-literacy/home/welcome
https://courses.edx.org/courses/course-v1:MichiganX+LeadEd503x+1T2017/course/
https://www.edx.org/course/science-everyday-thinking-uqx-think101x‑5
Další variantou je prostě si přiznat, že vám stimulace rekta a iluze čistoty a něco rituálního trestu dělá dobře. Na tom není nic špatného. Ale je absurdní racionalizovat to šarlatánskými hemzy.
Ale ano, jedním z klíčových poselství článku je že jakákoliv očista, která nezahrnuje normální hygienu kůže a čištění zubů je naprostá zbytečnost, protože lidské tělo je plně samočistící.
Pokud tomu nevěříte, tak problém je jednak v míře porozumění fyziologii lidského těla, ale především ve vlastním sebepojetí a sebepřijetí.
Pokud z je vám mizerně ze špatného životního stylu, změňte životní styl — ale není k tomu potřeba dělat obskurní rituály vydávané za alt-medicínu.
Rituály patří do spirituality, ne do medicíny a není třeba je medicinalizovat.
Moc děkuji za smysluplný článek, i za veškerou inspiraci na vašem blogu, jste skvělí 🙂 díky.
Fajn tak mi vysvětlete ten neustále se zvyšující počet lidí se zdravotními problémy. Jen se rozhlédněte kolem sebe v supermarketu nebo obch. Centru a uvidíte plno lidí s různými problémy od kožních jako akné až po obezitu a pod. A to nejdou vidět věci jako astmata, alergie a různé psychické potíže. Dříve měli lidé pleť jak dětskou prdelku a nic takového nebylo.. Přeplnující se budovy psychiatrických oddělení lidí v dospívajícím věku. Mladí lidé umírající na rakovinu. Jednoduše čím dál tím vetší množství civilizačních onemocnění a projevů které poukazují na nějaký problém uvnitř těla. Já sám jsem se pomocí kombinace moderních medicínských postupů, tradicních lékařských systémů, herbalismu, epigenetiky a pod. Dokázal zbavit neustupného akné, únavového syndromu, syndromu dráždivého tračníku, spánkové paralýzy, bolestí hlavy, žaludku a trávících obtíží. To co píšete je holý nesmysl. Tělo se o sebe postará jen v případě, že máte dobré geny, přístup k organickým potravinám aa neznič vás tupý lékař farmacií a hlavně antibiotiky když už si neví rady.. Je samozřejmé, že doplňky stravy jako probiotika koupené v lékarně jsou k ničemu když nejsou v černé skleněné nádobě a koupíte už jen mrtvolky. Stejně tak vitamíny a pod. V nestřebatelných formách. Farma je byz a dnešní lékaři se učí z knih které psal někdo kdo byl velice dobře zaplacen. Lékaři zhuntovali už spoustu mých kamarádů. Je jasné, že očisty a detoxikační návody v té podobě v jaké je vidí dnešní průměrný člověk na internetu jsou k ničemu a je lepší se tomu vyhnout. Ale zatracovat probiotika jenom protože nemám dost informací… Mám nejradši tyhlety články… Tělo se o sebe postará samo 😀 Jo vysvětle to holce s Crohnem. S lidmi co se trápí celý život s vleklými potížemi.…
Crohn je dědičná choroba. „Já sám“ je argumentační faul a je irelevantní.
Já zase zbožňuji představu staromilců, že dřív bylo všechno lepší, všechno bylo bio a lidé byli méně nemocní — naivita takového rozměru snad ani nepřísluší občanovi s volebním právem. Rakovina byla beze zbytku neléčitelná, běžné úrazy jako spontánní pneumotorax končily smrtí nebo doživotní invaliditou, zápal plic kosil pacienty jako mouchy, oční zákaly vedly nevyhnutelně ke slepotě. Fakt bych nechtěl podstoupit péči v roce 1420 s těmi obtížemi, které mne samotného bez mého přičinění potkaly (a v roce 1420 bych se s nimi nedožil ani třicítky).
Neexistuje ideál zdravého člověka — lidstvo bylo vždy nemocné a je i dnes, ale nikdy v historii se nedožívalo vyššího průměrného věku a v takové kvalitě jako dnes.
Stejně jako ostatní popuzení očišťovači jste článek nečetl pozorně — nehovoří se v něm o léčbě, ale o úplně zbytečné prevenci u zdravého člověka, která nefunguje tak, jak ji vykládají šarlatáni a od sebe navzájem opisující bloggeři bez minima vzdělání z oblasti biologie.
Bude konec světa a všichni tady umřeme.
Jinak to že máte pocit že jsou jsou na pokraji smrti je jen váš dojem, v okamžiku kdy se podíváte na libovolné statistiky prevalence většiny nemocí, zjistíte dost odlišná čísla.
A pak jsou tu choroby, které se se staršími diagnostickými metodami nedaly diagnostikovat a nyní to jde a jak se zvětšuje informovanost a snižuje se tabuizace, tak je holt více lidí diagnpostikovaných — což je případ třeba právě oněch depresí. Ale zrovna u depresí vřele doporučuju dlouze kontemplovat statistiky sebevražednosti. Zejména z těch starejch dobrejch časů z doby před tím, než spiklenci ďábla vymysleli účinná antidperesiva
Aha — vlastně, ta čísla jsou od zlých farmafirem, které svámi manipulují, abyste se neočišťoval a nekazil jim tak kšefty. Sakra, tak nic, tak holt zůstanete uzavřen ve svém apokalyptickém sebeobraze.
Jinak případné civilizační choroby můžete mít i v souladu s bioloigí, nepotřebujete k tomu vymyšlené šarlatánské bubudiagnozy na prosté konverzní choroby a nebo dlouhodobě nekompenzovaný stres.
Pro pana Profesora.
Kde jste prosím našel podklady k tomu absolutnímu tvrzení, že Crohn je dědičná choroba? Pokud vím tak do nedávna se spekulovalo že to může být, genetika, prostředí a životní styl a nebo přílišná hygiena.
Ohledně farmaceutických společností… Lidská chamtivost a sobeckost je vidět napříč celými dějinami. Pokračujeme v tom vesele dál a stejně jako jsou šarlatání léčitelé, tak jsou farmaceutické firmy, které pro zisk lžou a podvádí minimálně stejným způsobem.
No a ohledně rakoviny. Přiznávám, že jsem si neudělal dostatečný průzkum a vycházím, jen z mého okolí a obecných článků… A souhlasím, že kladný čísla jsou lepší než žádný čísla. Ale jako argument bych to asi úplně nepoužíval. Znám jen jednoho člověka ze svého okolí, kdo to přežil a ten se léčil svou cestou. Což samozřejmě nic nedokazuje a ani tím nechci dokázat, že farmacie selhává a přírodní cesta je ta jediná správná.
Jak bylo tady již mnohokrát zmíněno psychika a přístup k samotnému problému je často klíčový. Placebo funguje v 30 – 40%…
Píši to jen proto, že nesouhlasím s glorifikací farmacie a nesouhlasím, pokud se tím snažíte i vysmívat přírodní pomýlené demagogii. Protože i když se farmacie „exaktně“ opírá o vědu, tak její PREZENTACE a IMPLEMENTACE je často sobecky účelová a lidem spíše ubližuje.
Jsem rád, že máme moderní medicínu, jen z ní prosím nedělejte něco co nejsou.
Já nejsem staromilec, očišťovač ani nevyháním ďábly. A nemluvím o roce 1420. Jen mi přijde vtipné jak mě hned napadáte a obhajujete farmu která je pro lidské tělo úplně zbytečná. Nejen to. Dokonce nebezpečná z dlouhodobého hlediska. Zajímalo by mě kolika lidem jste v životě pomohl se zdravím? Vsadím se, že to číslo je 0. Kdo jste, že si hrajete na znalce fungování lidského těla? Plácáte tady přečtené teorie o tom co tělo umí a co nepotřebuje. Mr. Teoretik, všechno znám. Napíšu ti ATB když už nevím co s tebou. Ano zdravý člověk toho moc nepotřebuje ale ruku na srdce. Kolik lidí má dnes optimální zdraví
Věcná diskuse se v zásadě nezakládá na osočování „kdo jste, že si hrajete“ a „kolika lidem jste zachránil život vy“. Argumentace a konstruktivní vedení diskuze je výrazně složitější disciplína, než flusání invektiv. Už jsme to zde od popíračů kritického myšlení zažili mockrát. Děkujeme za příspěvky, i když vůbec nic nepřinesly.
Tím že vyvracím šarlatánské bludy, tak někoho obhajuji?
Skutečně?
Jinak tedy manipulace strachem „kdo z nás je dokonalý“ a falešnou zásluhovitostí „kolika lidem jste pomohli“ patří do učebnicového arzenálu šarlatánů.
Lidský organismus má mnoho, vzájemně se kryjících samoudržovacích mechanismů. pokud tyto selhávají, tak člověk buď umírá a nebo pokud k tomu nemá dojít, tak potřebuje velmi intenzivní péči velmi moderní medicíny. V žádném případě to nevyřeší očistná kůra či zázračná panacea.
Běžný pocit chátrání se kterým alt-léčitelé řeší placebo efekt (funguje na 60% populace), pocit kontroly nad vlastním a úprava běžného režimu. Na neurotické stavy super, u počátečních fází nemocí průšvih, protože to oddaluje skutečnou léčbu. U spoustu případů mohou nějaké podobné nesmylsné kůry jednoznačně škodit.
https://www.youtube.com/watch?v=gu8EgN9wxdw
Uznávám, že jsem se dostal k odpovědi dost pozdě, pokud správně počítám tak 6 let po zveřejnění. Rád bych se tímto přihlásil do seznamu lidí, kterým pan Sojka a paní Ouhrabková pomohli se zdravím. Pravidelným pojídáním kaše ze zkvašených ovesných vloček jsem si pomohl od jícnového refluxu.
Stejně si ale, pane Lucasi TheSlimGym myslím, že článek (a vlastně celý blog) není o tom, jak navracet zdraví. Já jej beru jako ucelený soubor názorů na to, jak se člověk v současném světě taky může stravovat tak, aby si zdraví nepoškozoval. Je na každém, aby si vybral to, co mu vyhovuje a přijal to jako dlouhodobou strategii. Není zde nic, co by fungovalo okamžitě — změny se projeví po roce, ale klidně i za delší dobu.
To, ze na kolonoskopii je videt pouhou hladkou stenu streva neznamena , ze ta stena je hladka a nic na ni nemuze ulpet .….. zajiste vite co jsou Intestinal villi … strevni klky , Mezi klky jsou ve sliznici jednoduché trubicovité žlázky střevní, produkující slabě zásaditou střevní šťávu.…. jsou to zaklady anatomie , na ktere se tak rado odvolavate. Tech radoby „pravd“ je ve vasem prispevku vice 😉
To, ze neco nevidim.…… neznamena , ze to tam neni 🙂
A co se ocisty tlusteho streva jedna .….… kazdy , kdo byl na hydrokolon terapii vi co videl 🙂 .…. konec koncu : Nejlepsi je spolecnik co ma cisty konecnik 🙂
ne — házet náhodnými anatomickými pojmy a plést si přitom tenké a tlusté střevo nepomůže vytvořit dojem že fyziologii rozumíte.
stimulujte si rektum jak chcete. Jste patrně dospělý a svéprávný.
Ale jakmile si svou zálibu snažíte neuroticky racionalizovat, dopadá to takhle.
Raději se přijměte takový, jaký jste, nebudete se pak muset halit do hávu špatně používaných cizích slov u kterých nechápete souvislosti.
pro jistotu ‑klky jsou záležitost tenkého střeva. A stejně se mezi nimi žádné nebezpečné látky neusazují.
A existence Lieberkühnových krypt nikterak nesouvisí s neexistujícím usazováním, hnitím a nebo zamořením toxiny. Právě jejich produkce trávicích enzymů a střevního sekretu je vcelku klíčovou složkou sebeudržující funkce trávicího traktu.
Pýcha předchází pád .…
Výborný článek, Zuzko ! Fakta jsou fakta a šarlatánství se schovává za různé rituálně-náboženská tvrzení, módní denní masírování v článcích o zvyšujícím se počtu psychoproblémů a podobně. Naučme se naslouchat svému jedinečnému, neopakovatelnému a navýsost individuálnímu tělu a mysli, chovejme se k těmto veličinám jako k nejvyšší instanci na světě. Díky tomu můžeme přežít ve zdraví. Nikde se to nevyučuje, každý si to musí vybádat sám na sobě. Přežila jsem pětatřicetkrát užívání antibiotik, pak jsem to přestala počítat. Vždycky mi pomohly, bez nich bych možná už dávno nebyla. Přežila jsem operace, sama jsem přesvědčila konzilium lékařů, že tu nejtěžší přežiju taky, nesčetněkrát jsem vypozorovala, že když věřím v samouzdravovací mechanizmy těla, tak se tělo uzdraví a nemoc není nemoc, je to jen jiný způsob existence a dokud existuji, tak s tím mohu sama něco udělat, sama vypozorovat, co mému tělu dělá dobře, sama přijít na to, kde je chyba. Jsme málo přemýšliví, málo vnímaví, pohodlní a líní vypozorovat sami, co se v našem těle děje. Nemůžeme to všechno hodit na špatné lékaře a blbé prášky, jsou léky, které pomáhají a my sami si musíme vypozorovat, které to jsou, my sami musíme lépe spolupracovat s dobrými lékaři.My sami si v kuchyni musíme umět připravit ze základních bezchemických potravin skvosty pro naše trávení, a je to přitom tak jednoduché: vyhýbej se umělé chemii a jez, co je přirozené.Při nakupování čti etikety o složení a používej zdravý rozum. Jez co nejvíc jen to, co sis připravil sám, abys měl kontrolu nad tím, co proletí žaludkem a střevama. Dej tělu to, o co tě žádá, na co máš chuť a používej při tom zdravý rozum. Každý řidič ví, co má načerpat do palivového systému svého auta, ale ne každý řidič ví, co má načerpat do svého „palivového systému“. Jednoduše — co ti tvoje tělo řekne — na co máš chuť. ( taky jste vypozorovali, že v zimě máte chuť na hutnější jídla a v létě v horku je to naopak? ) Náš „palivový systém“ — naše trávení je úctyhodný systém s vysoce individuálním uspořádáním zpracování potravin a všeho, co do něj padá, je ovlivněn mozkem, naším způsobem myšlení, vnímáním okolí, naší momentální náladou, je zodpovědný za naše zdraví v první linii. Napadlo by někdy nějakého řidiče, aby nalil sterilovanou čistou vodu do výfuku auta a tím zdokonalil spalování? Napadlo by někdy nějakého řidiče, aby jel na dlouhou cestu bez benzinu nebo nafty? Když mám hlad, tak se najím, to dá rozum. A do své „výfukové“ oblasti mě už vůbec nenapadne zasahovat. Já už při pětihodinovém hladovění málem omdlím, jsem nepříjemná a nevrlá, tak nechápu, proč bych to ještě měla vydávat za zdravý očistný proces? A když mám chuť na kus pořádného špeku, i když není zfermentovaný, tak si ho dám taky. Však potom to kysané zelí, co za ním do žaludku přiletí, si s ním dokonale při trávení poradí. Vařme, fermentujme, žijme zdravě a s chutí !
Já bych ještě termín „zdravý rozum“ (který u mnoha lidí nabývá často jen nulové hodnoty dojmů) vyměnil za „znalosti“ a dalo by se to skoro tesat.
Díky za článek. Jen škoda, že z něj místy čiší taková „nadřazená jistota“, že věda na důkazech (určitě neomylných a ničím neovlivněných?) již dnes ví. Že už teď to víme.… dlouho jsme byli omezení, mnoho jsme neznali, ale teď, teď už to víme. A tak to je „je mi líto“. Jistě mnozí vědci a i jiní lidé toho vědí opravdu hodně a umí si to dobře propojit a dokonce to i využít ve svém životě.
Vcelku jsem ochoten se intelektuálně se vším ztotožnit, ale taky mám zkušenost s tím, jak dobře mi dělají dlouhodobé půsty a klystýry. A zkušenost, prožitek, to je poznání. Protože věda pracuje s údaji — je tam vše jen údajné.
Každopádně celkově děkuji za vše na tomto blogu. Kvasím plno věcí a to mi taky dělá dobře. A ano, i já bych chtěl nějakou jednu jednoduchou samospásnou radu, jak být zdravý 🙂 A po dlouhé cestě zkušeností vím, že to je o mnoha detailech. Ale nejen orgány a mikrobiom v tom hrají roli. Taky je tu psychika a víra.
Děkuju za článek, avšak nutno zmínit ještě jednou: takhle to funguje u zdravého člověka.
Upřímně, kdo trochu přemejšlí, tak ví, že ho očišťovací kúra či klystýr sám o sobě nespasí (přičemž pokud se člověk cítí „znečistěn“, tak to opravdu nemusí být jen zmanipulovaná mysl internetem, ale fakt, vzhledem k tomu, jak… a V ČEM žije) Samozřejmě to musí jít ruku v ruce i s úpravou stravy a najít tu příčinu, kolikrát i psychosomatickou. Přistupovat ke všemu komplexně.
Četla jsem v jedné knize, že když má někdo zápcu, ten bordel tam leží dlouho a zkrátka to v těch střevech nefunguje správně, tak je narušené to vstřebávání vitamínů a minerálů, resp. si ten bordel roznášíme do celého těla, krví, bez ohledu na to, jak moc se snažíme to vyhnat zdravou stravou (ta to v ten moment ještě zhoršuje), pak z toho vzniká akorát akné a podobně. Klystýry se právě doporučujou, aby se toho nánosu člověk zbavil „hned“ a k tomuhle nedocházelo. Mohl pak začít jakoby s čistým štítem a měl z toho maximální prospěch, když sáhne po ovoci a zelenině. Obnoví se mikroflóra a tak. Kdo se téhle metodě brání, zkouší třeba různé šťávy, ale to není to samé. Je rozdíl v přístupu, když něco funguje normálně a když je někde problém, kterého je třeba se zbavit. Jinak za „zdravých podmínek“, mi detoxikace připadá jako obdobná blbost jako výplach pochvy, která se taktéž udržuje a očišťuje sama. Rozhodně pokud se snažíme být se svým tělem v souladu a nechovat se tak, jak mu to škodí a zmemožňuje pořádně využívat tuhle jeho inteligenci.
Skvělé!
Konečně někdo, kdo si dá práci a zpracuje „materiál“ kritickým myšlení a navíc k němu stylem slohu čtenáře pudí. Diskuze pod článkem navíc přináší další přidanou hodnotu, jelikož autor(ka) je připraven opravdu diskutovat. Skvělé, že i neduh internetu — trolling a fér argumentaci tu dokážete kočírovat.
O vystavení relevantních zdrojů a tím i možnosti jejich napadení a vyvrácení se nebudu zmiňovat. Takto prosím ano, toto nás (lidstvo) může posunout dále.
Hodně skvělých článků i do nového roku.
Díky!
Pěkný článek, díky za něj.
Jen k tomu hnití — nás ve škole učili, že hnití je anaerobní proces, rozklad za přístupu kyslíku se prý nazývá tlení 😉
Clostridium perfringens je striktně anaerobní bakterie. Při přístupu kyslíku hyne. Využívá se to v hyperbarických komorách při léčbě nekrotizujících fascitid měkkých tkání.
Tak jen trochu opravim,účinná antidepresiva nejsou,trpim depresí dvanáct let a znám tudíž i spoustu lidí co je mají též a leky jen tlumí,doporučuji promluvit si s pacienty s fokusu,chce to víc praxe než jen teorie,souhlasím,že důležitá je pestra strava,spánek,procházky,relaxace atd,sarlatanstvi je byznys,ale farmacie taky.…
Vuci jedne veci bych se vyrazne vymezila, a to je dle Vas “mala dulezitost stravy” pro reseni kvasinek. Nevylucuji, ze se kvasinka umi zivit kde cim, tedy i bilkovinami, jak uvadite, ale tak jak vhodne zvolene (a klidne eco) hnojivo a puda podpori rust te ktere rostlinky, tak i kvasinka ma radeji cukr a ne sul. Dodala bych, ze pracuji s zenami co trpi na kvasinky a strava je velice dulezitym pomocnikem a ano, doporucuji nizkosacharidovou stravu — u nekohonvelice prisne, u nekoho mene … a pak podavam bylinky jak na vnitrni uzivani anebo doporucuji vnejsi vyplach. Je to vzdy indiv.rozhodnuti. Rozhodne bych vsak caste gynekologicke kvasinkove infekce nepodcenovala, naopak, je to ne moc radostna cesta, pokud se to dlouhodobe resi pouze masti canesten.
Bohužel věci nejsou tak jednoduché, jak si je jako koncoví uživatelé představujeme: pokud vložíme do úst kostku cukru, nezačne vaginální stěna vypouštět kvasinkám více cukru (práce studující glykemický index a glykemickou zátěž). Mezi tím vším stojí celý krevní management glukózy a rozbitý ho mají pouze diabetici. Zkratkovité úvahy a příměry nejsou v případě lidského těla a jeho vztahů s mikroorganismy vůbec platné, protože jsou mnohonásobně složitější, než odborníci vědí a laici si představují.
Samozřejmě, že bakteriální a vaginální disbiózy jsou složité, mohou být úporné a mohou záviset na dietě, nicméně ve zcela jiných a složitějších kontextech, než se traduje. Roli hrají předchozí zkušenosti s infekcemi, genetika, stav mikrobioty urogenitálního systému, kouření, stresová zátěž, předchozí užívání antibiotik. Vypnout sacharidovou zátěž je jednoduché a může okamžitě ulevit. Aplikovat bylinné substance v rámci přírodní léčby taky pomáhá. Kdo ale zároveň v dlouhodobém měřítku řeší krmení střevní mikrobioty vlákninou? Kdo opravdu změní svůj životní styl, přidá pohyb a zlepší odpočinek? Kdo změní tyranizujícího partnera či šílenou práci, které způsobují chronický stres?
Strava tedy JE zásadní (to v článku Zuzka zdůrazňuje myslím dost razantně), jen nejde na ruku povídačkám a ukazuje za pomoci důkladné rešerše vědeckých prací, že to celé funguje trochu jinak.
Dobrý den. Pokud platí, co jste napsala v článku : „Jakkoliv to vypadá, že si řežu větev pod vlastním blogem, tak ne — pro zdravá a plně fungující střeva nemusíte dodávat probiotika. Ani jako pilulky, ani jako kvašené potraviny.
Daleko důležitější je totiž krmit vaše stávající břišní osazenstvo dostatečným množstvím vlákniny a dostatečně pestrými druhy vlákniny.“
Proč potom fermentovat a jíst nebo pít fermentované potraviny? Vysvětlení jsem nenašla nebo přehlédla. Děkuji
Velmi stručně:
Zvu ke čtení i ostatních článků v rubrice Člověk, mnohé se Vám Jano osvětlí.
Díky za článek a za zajímavý pohled. Bojím se však, že zarputilým odmítáním detoxů a půstů může vzbudit u člověka dojem, že jeho tělo je dokonale fungující stroj, který může využívat, dokud se nepokazí (třeba nemocí). Ten, kdo si přečte tento článek, a věří, že jí \„normálně\“, přidá si třeba do jídelníčku trochu salátu a sem tam celozrnné pečivo, ale nevezme v potaz svou celkovou životosprávu. Věřím v úžasné schopnosti našeho těla, ale beru jej jako svého spojence, ne nástroj. A proto si myslím, že je dobré čas od času odlehčit stravu, uvolnit se ze stresu, umožnit mu, aby mohlo provést to, co popisujete v článku, bez obtíží. Protože tělo běžného člověk v každodenním shonu musí provést neskutečné množství procesů, aby vše fungovalo, jak má, a ne vždy to vyjde podle plánu. A proto je fajn se čas od času zastavit, nacítit se na to, co naše tělo potřebuje, a to lze právě při nějakém příjemném půstu s odlehčením jídelníčku od průmyslových potravin, cukrů apod. Myslím, že žádný člověk není tak dokonale zdravý, aby si nemohl jednou za čas toto spojení se svým tělem dopřát.
Podstatné není to, co uděláme jednou za čas (odlehčit jídelníček, zastavit, odstranit stres), ale to, co děláme každý den. Pokud se nám podaří seznámit s tím, co je vhodnější strava, co je vhodná míra pohybu a odpočinku a jak každý den kompenzovat stres, pak není důvod cokoliv dělat nárazově. A pokud si neosvojíme techniky každodenního odpočinku, stravy, jsme v distresu, tak je úplně jedno, že jednou za měsíc provedeme jakkoliv smyšlenou kúru. Nepomůže. Tělo není tak jednoduchý aparát jako vodovodní potrubí, myčka nebo auto, aby stačilo ho dát jednou za čas do opravy nebo ho vyčistit tabletkami.
Nabízím pro zábavu ještě článek Strava sojky zlověstné.
Dobrý den, děkuji za moc zajímavý článek, který mi tak trochu otevřel oči 🙂 Mohla byste prosím dát radu, co považujete za „různorodou“ vlákninu? Pokud se do stravy snažím řadit všemožnou zeleninu a ovoce, je to ono?
Děkuji
Dovolím si odpovědět za Zuzku a odkážu na souhrnný článek Mikraut aneb Hostina pro bakterie, popřípadě toto téma plně rozvíjíme v knize Kuchařku na doma.
Dobrý den. Zatím jsem nečetla všechny vaše články. V tomto říkáte, že půsty ne. Jak se ale díváte na proces autofagie, která je vlastně nejintenzivnější po 1 – 2 dnech (cca) hladovění?
Nevíme, jak se máme dívat na autofagii, neboť nejsme ani lékaři, ani nutriční terapeuti. Jen těm patří do rukou manipulace s lidským metabolismem, protože oni dokážou změřit, jestli aspoň terapie tělo nepoškozuje. Pokud se někdo pustí doma do půstů za účelem vyvolání nějakého efektu v těle, tak good luck, nejspíš si přinejmenším rozklíží bazální metabolismus a přijde o svalovou hmotu.
Nasloucháme specialistům a jejich dikci sdílíme, proto jsem napsal článek Jarní (ne)očista s lékařem.