Perilovo-kopřivová limonáda — aneb bojujeme proti alergiím
16. března 2014; přečtete za 3 minutyDorazilo jaro, začala jsem kýchat. Uvidíme, jak to dopadne letos, protože tentokrát budu připravena a budu proti alergické reakci bojovat limonádou. Kvašenou, pochopitelně. A to z kopřivy, perily a rozmarýnu. To jsou totiž bylinky, které by právě se sennou rýmou měly i pomáhat. Tak uvidíme.
Co je perila? Perila je asijská fialová kopřiva. Už jsem jí věnovala článek - Korejci z ní dělají velmi zajímavé kimčchi a je moc dobrá jak na posypání ve směsi bylinek na asijské pokrmy, tak samostatně třeba s rybou.
Hlavní účinnou složkou tu je kyselina rozmarýnová, která má zmírňující vliv právě na pylové alergie. Ostatně právě perilu jedí Japonci nejčastěji k mořským plodům, protože pomáhá lidem, kteří na ně jsou citliví, aby je nedráždily. Japonci tvrdí, že by měla být i mírně antidepresivní. A to se taky hodí, takhle na jarní únavy. Těm Japoncům to ale vyšlo jen na myších.
Perila by se neměla kombinovat se sedativy a léky na snížení cholesterolu, protože dělá to samé a mohla by zesílit jejich efekty.
Rozmarýn by navíc pozitivně měl ovlivňovat stav pleti a vlasů, ovšem rozhodně by ho neměly užívat těhotné, protože vysoké dávky mohou vést k potratu.
Evropská kopřiva, kromě toho že je to všeobecně velmi prospěšná bylinka, tak právě tlumí také alergické projevy. Pokud užíváte inzulin, tak na kopřivu pozor — snižuje hodnoty krevního cukru. Stejně tak by se neměla kombinovat s léky na vysoký krevní tlak nebo na ředění krve.
No a probiotické účinky kefíru také pomáhají zvládat alergie, zejména sennou rýmu.
Takže když to budu užívat, tak nějaká poblbaná rýmička přece nemá nárok, ne? Ehm… Třeba… Možná?
Protialergický kefír
Ingredience na sirup:
- svazek perily,
- stejné množství kopřiv,
- svazeček rozmarýnu nebo dvě až tři lžíce sušeného,
- 1 litr vody,
- 500 g cukru,
Rozpusťte cukr ve vodě a přidejte do toho bylinky. Vařte cca 20 minut, než se polovička vody odpaří a začne to sirupovatět. Na teploměru by se mělo objevit nějakých 105 – 110 stupňů Celsia a při chladnutí by měl cukr dělat tenkou nitku. Sirup by měl mít nazelenalou barvu.
Přeceďte a nechte vychladnout.
Na limonádu
- 50 — 80 ml bylinkového sirupu,
- 900 ml čerstvě slitého vodního kefíru.
Smíchejte kefír se sirupem a nalijte ideálně do patentní lahve. Nechte 12 hodin fermentovat při pokojové teplotě a pak dejte na 12 – 24 hodin dozrát do lednice. S klesajícím pH začne perila růžovět, takže to pak bude mít moc pěknou barvu.
Chuť je taková bylinkově kořeněná. Dobré to je.