Polévky z kvásku IV: teda spíše z kvasu — Rusko
28. března 2016; přečtete za 3 minutyZatím co ve střední Evropě se polévky zahustily kváskem, který se jinak pěstoval pro pečení chleba, balkánci si nechají zkvasit otruby a nebo prokvasit celé zrní. Rusové používají cezený, řídký kvas, který buď vypijí a nebo ho použijí jako základ té polévky. V ruských zdrojích najdete použitý jak klasický tmavý kvas, kde je velké procento hodně celozrnnéhých žitných suchárků, které se ještě téměř připečou a silně praženého sladu. Recept na jednodchý tmavý kvas najdete zde.
Nebo se používá bílý kvas, který se také dá pít.
Bílý kvas
suroviny na 4 l:
- 100 g pohankové mouky,
- 200 g žitné mouky (bezlepkáři vezmou čirokovou mouku),
- 100 g mletého ječného sladu a nebo 50 g sladového extraktu; bezlepkáři naklíčí, upraží a namelou buď čirok a nebo pohanku;
- 20 g rozinek,
- pár snítek máty,
- lžíce chlebového kvásku,
- 3500 ml vody.
Smíchejte mouku a slad a zalijte to 500 ml horké vody. Rozmíchejte na hladkou kaši. Pokud to chcete extra sladové, tak následující 4 – 6 hodin udržujte kaši okolo teploty 70°C — za tu dobu by měla docela citelně zesládnout.
Nasladovanou kaši rozmíchejte s třemi litry vody, přidejte mátu a hrozinky a lžíci kvásku coby startér a nechte 4 – 5 dní prokvasit, dokud to nepřestane bublat a mouka se neusadí dole. Slijte tekutinu a případně přeceďte přes plátnu. Prokvašenou mouku přidejte do těsta na chléb.
Okroška
suroviny na 1 l
- 500 ml bílého kvasu,
- 100 g vařených brambor,
- 100 g salátové okurky,
- 100 g ředkviček,
- 100 g vařeného či pečeného masa, popřípadě šunky,
- 2 natvrdo vařená vejce,
- hrst kopru,
- 2 – 3 jarní cibulky,
- sůl, pepř,
- zakysaná smetana.
Zeleninu, vejce a případné maso nakrájejte na kostičky. Kopr a cibuli nasekejte na jemno. Smíchejte, zalijte kvasem, osolte, opepřete a nechte v lednici přes noc proležet. Podávejte se zakysanou smetanou
Hřibový kvas
suroviny na 4 porce:
- 80 g sušených hub nebo 200 g čerstvých hub,
- 100 g ječmene či velkých ječmenných krup,
- 1 cibule,
- 1 petržel,
- bobkový list, nové koření, koriandr,
- 5 g soli,
- 1 vody,
- lžíce kvásku či kvasu.
Co jde nakrájet na kostičky, nakrájejte a všechno smíchejte dohromady a nechte 2 – 3 dny kvasit. Pokud používáte čerstvé houby, tak je možná předem lehce poduste, zejména pokud byly v horší kondici, abyste si kvas nekontaminovali nějakými nežádoucími plísněmi. Prokvašenou směs vařte na mírném ohni cca 1 hodinu. Posypejte sekanou petrželkou a zjemněte zakysanou smetanou.