
Salát z červeného zelí
11. listopadu 2014; přečtete za 2 minuty
Budete o víkendu péct husu či kachnu? Chcete to trošičku odlehčit? Přidat navíc nějaké enzymy pro lepší trávení? Co takhle červené zelí v podobě salátu? Zkvašeného a tedy probiotického, pochopitelně…
Není třeba kvasit jen jednoduché zelí, vyrobit velmi pikantní kimčchi nebo nechat hotový salát jen tak trošku prokvasit jako třeba curtido. Můžete vyrobit zelný salát a nechat ho prokvasit pořádně — chutě se prolnou, zvýrazní, zelí přestane nadýmat, minerály v zelenině budou snáze vstřebatelné, narostou vám tam přátelské bakterie a tak.
Navíc to je tedy ohromně dobré.
Nabízím recept na jeden takový jednoduchý.
Červený kvašený coleslaw (čti kolsló)

Suroviny na 0,7 sklenici (4 porce):
- 500 g červeného zelí,
- 200 g čerstvého fenyklu (1 menší bulva),
- 200 g mrkve (2 menší a nebo jedna velká),
- 1 střední cibule,
- 1 střední jablko nebo 3 malá pláňata,
- 1 žebro řapíkatého celeru,
- 20 g soli,
- špetka čerstvě namletého pepře,
- 3 g mletého hořčičného semínka nebo lžíce hořčice,
- 100 ml kefíru či zakysané smetany,
- 2 lžíce dobrého oleje a nebo majolky.
Vrchní listy zelné hlávky odloupněte a omyjte. Zbylé zelí nakrouhejte najemno, prosypejte solí a pořádně promasírujte. Nechte hodinu ležet, aby pustilo šťávu, a ještě pořádně promačkejte. Pak na tenké nudličky nakrájejte zbylou zeleninu, přimíchejte hořčici a pepř, upěchujte do zavařovací sklenice (nebo do malého kvašáku), překryjte vršek uschovanými vnějšími listy zelí, zajistěte, aby zelí zůstalo ponořené pod lákem, a sklenici uzavřete. Nechte tak týden kvasit při pokojové teplotě. Před podáváním smíchejte salát s trochou oleje (olivový nebo třeba z vlašských ořechů), smíchejte s kefírem nebo zakysanou smetanou a nechte v lednici vychladit.
Bude moc dobrý i bez kvašení — pak tam kyselost dodejte citronem či octem. Ale stojí za to udělat ho pár dní předem a prostě počkat…
7 komentářů
Velká dobrota. Díky za rozšiřování obzorů…
Veronika
Dobrý den,
můžete poradit čím nahradit kefír nebo zakysanou smetanu? Jsou tam jen jako startér?
Děkuji
JCH
Jsou tam jako součást zálivky — zelí zkvasí samo o sobě, je hodně bohaté na přírodní kultury. A jestli je tam nechcete mléčné , tak je tam prostě nedávejte. Dejte tam jen olej, cukr a sůl — podle chuti, nebo přidejte majolku, případně nějakou její veganskou verzi — např tofunézu. Ať už z krámu, nebo domácí http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/10/domaci-tofuneza.html
uááá, zapomněla jsem dát do salátu cibuli.. stane se něco? konec světa? nechce se mi to všechno zase vytahovat a špinit nádobí…
Přijde na vás salátová policie…
Ne, vážně se nestane vůbec nic 🙂
uff 🙂
Znáš tohle? http://www.tarak.cz/jedla-zahrada-alys-fowler/
Mimochodem, salát je LUXUSNÍ 🙂