Přijďte v neděli 27.4. do Kongresáku na swap fermentnačních kultur a přednášku s překvápkem!
korean monk nourishes first kombucha culture ever in a jar, japanese ink painting style, dim water colours

Swap fermentačních kultur 27.4. Praha

6. dubna 2025; přečtete za 2 minuty


  • Kdy: neděle 27. dubna 13 – 17 h
  • Kde: kongresové centrum — zimní zahrada (vchod 2 a 3)
  • Vstup: 150,- na celou swap akci (vč. oblečení a věcí)

U příležitosti celorepublikového SWAP FESTIVALU pořádá blog Zkvašeno doprovodnou akci SWAP FERMENTAČNÍCH KULTUR, která poslouží jako platforma pro setkání zkušených chovatelů přátelských mikroorganismů s těmi začínajícími, jako místo, na které každý může tyto zábavné kultury přinést a jiné si zase odnést. Donesení kultur není samozřejmě podmínkou pro účast, přijít, porozhlédnout se a odnést si cokoliv může kdokoliv. Registrace není nutná, vstupné se platí u vchodu a platí na celou akci na celý den.

Naše akce probíhá v rámci Swap festivalu. Skočte se podívat i na některý z dalších swapů. Více na www.swapprague.cz/festival

Jízdní řád

👉 Od 13 h přinášejte své přebytky kultur, o které byste se chtěli podělit, protože je nechcete splachovat do záchodu:

  • mléčný kefír
  • vodní kefír
  • kombuchové placky se zákvasem
  • chlebové kvasy libovolných druhů a skupenství
  • zázvorové pivo
  • viili a bílý jogurt
  • kompostové startéry, žížaly, žížalí čaj
  • něco jiného, nevídaného leč bezpečného
  • zajímavě ochucené fermentované nápoje v PET (sklo zakázáno)

Budou-li vaše kultury naporcované, rovnou je označte, o co se jedná a zajistěte, ať netečou. V tomto čase spíše kultury přinášejte, k odnosu budou patrně až později, až se nastřádají. Na místě zajistíme na odnože ZIP sáčky a návody na chov.

korean monk nourishes first kombucha culture ever in a jar, japanese ink painting style, dim water colours

👉 Od 14 h přednáška s diskusí na téma Původ, podstata a význam kombuchové kultury. Vláďa Sojka pro vás připravil zajímavou polemiku o tom, jak se mohla čajová kyselá placka na Zemi vůbec vyskytnout, k čemu je nám dobrá a co pro nás může znamenat. Nenechte si diskusní odpoledne ujít, přineste svoje otázky a myšlenky a spolu je probereme! Součástí je i odhalení mimořádně zajímavého experimentu, ke kterému potřebujeme zdatné kombuchové sommeliéry!

👉 Ve zbylém odpoledním čase probíhá výměna kultur, otázky a odpovědi a v neposlední řadě ochutnávky vašich donesených vzorků limonád.

S sebou

  • vaše kultury (pokud nějaké máte)
  • vaše fermentované nápoje v PET láhvích (sklo zakázáno) s popiskou složení
  • vlastní sklenička/hrneček/plecháček na degustaci

Vláďa Sojka

Na blog Zkvašeno přispívám od roku 2017, zajišťuji technický chod a provádím základní jazykové korektury. Ve svém volném čase samozřejmě kvasím, reinstaluji kávovou kulturu, fotímurčuji houby, peču chleba, chodím po Českém krasu a obdivuji přírodu.

Na mém malém e‑shopu Fermentárum.cz seženete rozličné kultury pro domácí kvašení a literaturu. Pořádám pro veřejnost nepravidelně workshopy a přednášky, přijíždím s tématem fermentování potravin na pozvání do knihoven, škol, domácností, restaurací i na festivaly. Nabízím i individuální online konzultace a přednášky. Kontakt info@fermentarum.cz



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *