
Swap fermentačních kultur 27.4. Praha
6. dubna 2025; přečtete za 2 minuty- Kdy: neděle 27. dubna 13 – 17 h
- Kde: kongresové centrum — zimní zahrada (vchod 2 a 3)
- Vstup: 150,- na celou swap akci (vč. oblečení a věcí)
U příležitosti celorepublikového SWAP FESTIVALU pořádá blog Zkvašeno doprovodnou akci SWAP FERMENTAČNÍCH KULTUR, která poslouží jako platforma pro setkání zkušených chovatelů přátelských mikroorganismů s těmi začínajícími, jako místo, na které každý může tyto zábavné kultury přinést a jiné si zase odnést. Donesení kultur není samozřejmě podmínkou pro účast, přijít, porozhlédnout se a odnést si cokoliv může kdokoliv. Registrace není nutná, vstupné se platí u vchodu a platí na celou akci na celý den.
Naše akce probíhá v rámci Swap festivalu. Skočte se podívat i na některý z dalších swapů. Více na www.swapprague.cz/festival
Jízdní řád
👉 Od 13 h přinášejte své přebytky kultur, o které byste se chtěli podělit, protože je nechcete splachovat do záchodu:
- mléčný kefír
- vodní kefír
- kombuchové placky se zákvasem
- chlebové kvasy libovolných druhů a skupenství
- zázvorové pivo
- viili a bílý jogurt
- kompostové startéry, žížaly, žížalí čaj
- něco jiného, nevídaného leč bezpečného
- zajímavě ochucené fermentované nápoje v PET (sklo zakázáno)
Budou-li vaše kultury naporcované, rovnou je označte, o co se jedná a zajistěte, ať netečou. V tomto čase spíše kultury přinášejte, k odnosu budou patrně až později, až se nastřádají. Na místě zajistíme na odnože ZIP sáčky a návody na chov.

👉 Od 14 h přednáška s diskusí na téma Původ, podstata a význam kombuchové kultury. Vláďa Sojka pro vás připravil zajímavou polemiku o tom, jak se mohla čajová kyselá placka na Zemi vůbec vyskytnout, k čemu je nám dobrá a co pro nás může znamenat. Nenechte si diskusní odpoledne ujít, přineste svoje otázky a myšlenky a spolu je probereme! Součástí je i odhalení mimořádně zajímavého experimentu, ke kterému potřebujeme zdatné kombuchové sommeliéry!
👉 Ve zbylém odpoledním čase probíhá výměna kultur, otázky a odpovědi a v neposlední řadě ochutnávky vašich donesených vzorků limonád.
S sebou
- vaše kultury (pokud nějaké máte)
- vaše fermentované nápoje v PET láhvích (sklo zakázáno) s popiskou složení
- vlastní sklenička/hrneček/plecháček na degustaci
