
Vypěstoval jsem kombuchu z ničeho
18. dubna 2025; přečtete za 2 minutyJsou Velikonoce, můj oblíbený Velký pátek, na který se otevírají poklady, a já ten svůj minipokládeček zatím jen pootevřu.
Posledním lákadlem před Swapem fermentačních kultur 27.4. Praha je ode mne pozvánka na přednášku, diskusi a ochutnávku, která bude součástí swapu od 14 hodin. Při ní si povíme:
- co kombuchová kultura je a jak ji vlastně můžeme definovat,
- v čem jsou si jednotlivé domácí i komerční odnože podobné,
- v čem se jednotlivé domácí i komerční odnože liší,
- co vyplývá ze stejnosti,
- co vyplývá z rozdílů,
- a jak si vypěstovat svou vlastní kombuchovou kulturu, aniž byste museli shánět byť jedinou kapku startéru a jediný gram celulózové placky.
Mám pro vás totiž živoucí a hmatatelný příklad kombuchové kultury, která vznikla výhradně z lokálních mikroušů. Ne z Číny, ne z Koreje, Japonska ani Sovětského svazu. Tady od nás, ze středních Čech, z Berouna, z pomezí CHKO Český kras a CHKO Křivoklátsko. Je to berounská kombucha: Berucha.
Doufám, že vám zvědavost nedá spát a do Kongresového centra v neděli zavítáte v hojném počtu, abych měl komu ta moudra a tajuplné postupy vyprávět. Máte-li svoje přebytečné placky, přineste je, ať si je někdo jiný může odnést. Fermentujete-li tu nejlepší příchuť, přineste ji, ať ji také ochutnáme.
Hlavně ale nezůstávejte doma a přijďte na kus řeči. Bude sranda!

