Přijďte v neděli 27.4. do Kongresáku na swap fermentnačních kultur a přednášku s překvápkem!

Vypěstoval jsem kombuchu z ničeho

18. dubna 2025; přečtete za 2 minuty


Jsou Velikonoce, můj oblíbený Velký pátek, na který se otevírají poklady, a já ten svůj minipokládeček zatím jen pootevřu.

Posledním lákadlem před Swapem fermentačních kultur 27.4. Praha je ode mne pozvánka na přednášku, diskusi a ochutnávku, která bude součástí swapu od 14 hodin. Při ní si povíme:

  • co kombuchová kultura je a jak ji vlastně můžeme definovat,
  • v čem jsou si jednotlivé domácí i komerční odnože podobné,
  • v čem se jednotlivé domácí i komerční odnože liší,
  • co vyplývá ze stejnosti,
  • co vyplývá z rozdílů,
  • a jak si vypěstovat svou vlastní kombuchovou kulturu, aniž byste museli shánět byť jedinou kapku startéru a jediný gram celulózové placky.

Mám pro vás totiž živoucí a hmatatelný příklad kombuchové kultury, která vznikla výhradně z lokálních mikroušů. Ne z Číny, ne z Koreje, Japonska ani Sovětského svazu. Tady od nás, ze středních Čech, z Berouna, z pomezí CHKO Český kras a CHKO Křivoklátsko. Je to berounská kombucha: Berucha.

Doufám, že vám zvědavost nedá spát a do Kongresového centra v neděli zavítáte v hojném počtu, abych měl komu ta moudra a tajuplné postupy vyprávět. Máte-li svoje přebytečné placky, přineste je, ať si je někdo jiný může odnést. Fermentujete-li tu nejlepší příchuť, přineste ji, ať ji také ochutnáme.

Hlavně ale nezůstávejte doma a přijďte na kus řeči. Bude sranda!

Ve flašce plave berounská kombucha BERUCHA, celá sestavená z místních bakterií a kvasinek!

Vláďa Sojka

Na blog Zkvašeno přispívám od roku 2017, zajišťuji technický chod a provádím základní jazykové korektury. Ve svém volném čase samozřejmě kvasím, reinstaluji kávovou kulturu, fotímurčuji houby, peču chleba, chodím po Českém krasu a obdivuji přírodu.

Na mém malém e‑shopu Fermentárum.cz seženete rozličné kultury pro domácí kvašení a literaturu. Pořádám pro veřejnost nepravidelně workshopy a přednášky, přijíždím s tématem fermentování potravin na pozvání do knihoven, škol, domácností, restaurací i na festivaly. Nabízím i individuální online konzultace a přednášky. Kontakt info@fermentarum.cz



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *