Wild fermentation vyjde česky!
6. března 2014; přečtete za 2 minutyHurá, hurá, hurá — právě jsem se vrátila z Holešovic, kde jsem podepsala smlouvu o dílo. Budu překládat úplně klíčovou knihu, která v Americe před šesti sedmi lety spustila kvasný boom — totiž Wild Fermentation od Sandora Katze. Pokud se bude vše dařit tak, jak se má, já budu stíhat termíny a nebohý editor s korektorem, kteří to po mně budou číst, nebudou hospitalizováni s akutními příznaky psychického zhroucení nad stavem českého překladu, mé schopnost rozsévat interpunkci volně po textu anebo z nějaké velmi vypečené hrubky, měla by v nakladatelství Grada tato knížka vyjít ještě do prázdnin.
A u této příležitosti zde a na facebookovém profilu blogu vyhlašuji soutěž o jeden výtisk právě tohoto českého překladu.
Potřebuji totiž pomoci najít nějaký příčetný název v češtině — Divoké kvašení je sice název působivý a celkem i vtipný, ale přiznejme si, zní (zejména vysloveno v knihkupectví) poněkud debilně. Přeci jen by to chtělo, aby se té knížky prodalo více výtisků, než mám já pravidelných čtenářů, kteří už fermentací jsou nakaženi. Protože když se to bude prodávat, tak je tu i šance, že se překladu dočká třeba Art of Fermentation, které je větší, erudovanější, jde víc do hloubky, a proto je i hůře prodejné, než ta první Sandorova knížka.
Takže komu se jako prvnímu podaří vymyslet název, který se posléze bude skvět na titulu českého překladu, získá ode mne výtisk této knížky (tedy až vyjde). Své nápady zanechávejte prosím v komentářích buď zde na blogu, nebo na facebookovém profilu. V případě, že se sejde více hodně podobných nápadů tomu vítěznému, bude rozhodovat čas přidání.
Update 11.1.2015 — Kniha vychází pod jménem Síla přírodní fermentace a soutěž vyhrál David Štefka — Přírodní fermentace je vcelku blízko. Gratulki.
44 komentářů
Na knížku jsem moc zvědavá.
Pár návrhů:
Jdeme (to) zkvasit
Kvaš, jako tvoje bába
Kvasohled
Kvasíme doma
(ta druhá potom Umění kvasit/kvašení doma 😀 )
Nejvíce by se mi líbilo „Bouřlivé kvašení“.
No neni to sice nic originalniho,ale zkusil bych Prirodni kvaseni nebo Prirodni (divoka) fermentace
A co třeba Kvašením ke zdraví, nebo Kvašení je hračka
Úžasné proměny
Divoké kouzlení
Dovolené proměny
Čarování dovoleno
Zkvašeno
Kvasíme potraviny pro zdraví
Kouzlo kulinářského kvašení
Zdravím moc — „Kvašení nadivoko“ .. na knížku moc těším!
A vzhledem k názvům knížek od Grady mě napadá ještě zcela prozaické „Kvašení“ 🙂
Já si myslím, že Váš první překlad je náhodou super = Divoké kvašení! …zní to zajímavě!! a čtenáře vybízí přemýšlet, o co půjde! Mě napadlo dále Kvašení divoké přírody, Nespoutané kvašení nebo Kvaste nespoutaně!, Božské kvašení darů přírody nebo jen Božské kvašení, Božská fermentace, Kvašení s láskou a fantazií, Nová dimenze kvašení, Ohnivé kvašení, Vášnivé kvašení nebo Kvašení s vášní, vůbec bych se nebála dát do toho sílu slova wild!! zdraví Míša Š:)
Kvašení není kouzlení
Divoké kvašení je podľa mňa super názov.
A čo tak použiť ústrednú vetu blogu: A dá se to zkvasit?
alebo Kvašení je hračka
ani Kvasíme doma nie je marné
Imro N.
A jěště přidávám:) …: Čarovné kvašení, Kvaste a čarujte!, Rozkvasme to!, Ať se to rozkvasí!, Rozkvaste to naplno!, Už to kvasi!, Zakvasíme, uvidíme. Bouřlivé kvašení. Božské a bouřlivé kvašení. Čistě božské kvašení. At to kvasí samo! Ať se to rozkvasí! Ať to kvasí! Už to kvasí! Tak to kvasím já! Já kvasím nadivoko! Dar od Boha: divoké kvašení. Panenské kvašení. Prapůvodní alchymie: kvašení. Fermentace nadivoko. Kvaste zdivoka! Kvaste divoce! a taky si myslím, že použití věty a dá se to zkvasit? je též parádní!!!!!!!!! zdraví Vás Míša
Kvasimóda
Přírodní kvašení, Průvodce přírodním kvašením, Základy přírodního kvašení
Přírodní fermentace…
Kvašením ku zdraví
Kvasím, kvasíš, kvasíme
Zkvaste to!
Kouzlo/krása kvašení
Nechte to zkvasit
Zakvasíme
Seznamte se z kvašením
Tohle by mě bavilo 🙂
Fuj, hrubka, pardon
Kvašení pro radost a zdraví
Kvašení — síla přírody
A co s podtitulkem?
Divoké kvašení — Průvodce přírodní fermentací potravin/darů přírody
A už netapetuju, slibuju
Divé a divné: Kvašení
Kvaste jako diví
kvasme divoce a chutně 🙂
Kvasím, kvasíš, kvasíme!
Jednoduché a úderné, jako kvašení samo.
Bude to viditelné, a když se k tomu přidá vhodný podtitulek…
m.lobel@tiscali.cz
anebo, dnes tolik populární:
BIOKVAŠENÍ
aneb
jak kvasí příroda
m.lobel@tiscali.cz
Kvasím dobře, kvasím rád!
(Průvodce divokým kvašením)
m.lobel@tiscali.cz
Kvašení — bouřlivá výroba domácích potravin
Hmmm…Mne sa náhodou celkom pozdáva Divoké kvašení. Alebo žeby :Fermentace- co to je? Alebo Kvašení od A po Z.Ale úplne najlepšie by podľa mňa bolO, keby ti bola úvodná veta blogu A jde to zkvasit? To by bola trefa do čierneho.
Kouzlo přírodního kvašení
Lekarnik7@seznam.cz
Nejsem první, ale hlasovala bych taky pro Přírodní nebo možná Přirozené kvašení. lbar2@seznam.cz
je sice již po termínu ale já bych nad tím názvem knihy nijak nespekuloval…nazval bych ji jednoduše — Přírodní fermentace potravin…to je snad všem srozumitelné a vše vysvětlující…
bufaloo@seznam.cz
Gratulace k paradni zakazce (pouze s malou spetkou blede zavisti:)), asi by se na to tezko hledal nekdo vhodnejsi nez Vy. S Art of Fermentation jsem prave blazene stravila uplynule 4 svatkove dny. Maly dotaz: jak se divate na Katzuv benevolentni pristup k odstranovani povrchovych plisni (tj. „oskrabejte plisen a zbytek po tim je ok??“ Mne se libi jeho nazor, ze clovek nema blbnout se sterilitou, ze bezna cistota a hygiena uplne staci… ale s tou plisni (napr. na kys.zeli) me to zarazilo.
yannka
Nejjednodussi bude “ Divokvas“
Splašené kvašení
Ahoj, stale odkladam nakup originalu neb se tesim na preklad. Jak jsi daleko s prekladem, blizi se vydani do finale? Grada na strakach mlci.
Vyjde na podzimní knižní sezónu, původně slibovaý konec dubna s překladem jsem holt nestihla…
A teď? Na Vánoce se můžem těšit?:)
Za mně odevzdáno. Před prázdninama jsme se dloumlouvali že to vyjde v říjnu, ale pak nastalo jakési ticho.
nejlepší název je: Narvy to tam a pak se div.
Zdravím, nějaké novinky s plánovanou knihou?
Děkuji 🙂
Zdravím Vás. Nemáte nějaké aktuální informace k termínu vydání?
Pokud byla poslední verze koncem minulého týdne schválená do tisku, tak by to mělo vyjít začátkem prosince.
Tak mně to nedalo a na termín vydání jsem se dotázal i v nakladatelství .. dnes mně přišla odpověď, že tento rok knížka nevyjde. 🙁
čímž se vysvětluje, proč mi neodpovídají na maily.